Cele mai arătoase dulciuri nu sunt gătite de un om: ce au mai inventat oamenii de știință, de data aceasta

de: Iulia Kelt
22 03. 2023

Imprimantele 3D și-au dovedit deja valoarea pe piață, însă tehnologia pare să se reinventeze pe zi ce trece, bifând din ce în ce mai multe nișe.

Oamenii de știință au demonstrat că până și gătitul poate fi „digital”.

Invenția oamenilor de știință ar putea, în viitor, să revoluționeze gătitul

Inginerii de la Universitatea Columbia și Universitatea Pace au folosit o imprimantă 3D specială pentru a crea o serie de prăjituri cu brânză care implică șapte ingrediente cheie: biscuit Graham, unt de arahide, Nutella, piure de banane, dulceață de căpșuni, cremă de cireșe și glazură.

Pentru a adăuga o notă futuristă creației, prăjiturile au fost apoi gătite cu lasere de înaltă precizie.

Experimentele au arătat că imprimanta 3D a fost capabilă să creeze o prăjitură cu mai multe straturi făcută din numeroasele ingrediente menționate.

Testele au arătat că biscuiții Graham sunt excelenți pentru a forma o bază pentru fiecare strat, în timp ce untul de arahide și Nutella au fost folosite ca straturi de susținere.

Pentru a „găti” prăjiturile, oamenii de știință au fost folosite lasere pentru a încălzi ingredientele cu o precizie exemplară.

Studiul admite că alimentele create prin intermediul acestei tehnici sunt considerate alimente ultraprocesate, adică nu chiar atât de bune pentru sănătate.

Cu toate acestea, ei susțin că abordarea gătitului digital poate evolua în timp.

„Avem o problemă enormă cu valoarea nutritivă scăzută a alimentelor procesate”, a declarat, într-un comunicat, profesorul Christen Cooper, autor al studiului.

„Imprimarea de alimente poate permite, de asemenea, o durabilitate considerabilă a mediului. Ingredientele ar putea fi obținute și procesate pentru consumul local, ajutând fermierii locali și furnizorii de alimente.

Susținătorii subliniază, de asemenea, capacitatea acestei tehnologii de a ajuta la producerea de produse cum ar fi carnea pe bază de plante, alge și proteine neconvenționale, cu costuri mai mici pentru consumatori”, au mai scris autorii studiului.